Rośliny doniczkowe

Hodowla roślin domowych, egzotycznych, ozdobnych i owocowych

Wallota

WallotaJedynym gatunkiem rodzaju Vallota jest speciosa, rodem z Afryki Południowej. Jest to roślina o brunatnej, jajowatej cebuli oraz liściach równowąskich, długości 30-40 cm i szerokości 2—3 cm. Spomiędzy liści wyrasta pęd kwiatostanowy wysokości 25 cm zakończony baldachem kwiatów. Silne rośliny wydają często kilka pędów kwiatostanowych. Ognistoczerwone kwiaty osiągają średnicę 8 cm. Wallotę przesadza się co trzy, a nawet co pięć lat. Rozmnaża się ją z nasion lub cebulek przybyszowych, szybciej jednak kwitną rośliny otrzymane z cebulek przybyszowych. Cebulki, które wydały listki i korzonki, należy w porę oddzielić, aby nie osłabiły zbytnio rośliny matecznej. Młode cebulki oddziela się w kwietniu, przy przesadzaniu, sadzi się po dwie do doniczek 7-centymetrowych napełnionych mieszanką ziemi liściowej, ziemi darniowej i piasku (2:2:1) i ustawia w jasnym miejscu przy zamkniętym oknie. Gdy się zakorzenią, podlewa się obficiej. W lecie, zarówno młode, jak i stare rośliny, mogą stać przy otwartym oknie, ale trzeba je obficie podlewać i co pewien czas zasilać roztworem nawozu. W sierpniu zmniejsza się dawki wody. Kwiaty ukazują się we wrześniu. Wallota nie przechodzi okresu pełnego spoczynku, dlatego w zimie należy rośliny ustawić w jasnym miejscu i umiarkowanie podlewać, utrzymując temperaturę 8—10°C.

Dane wpisu

Data
18 października 2010

Kategoria